NyhedOpdateret: 16. april 2024

Kick-off-konferencen for Cross-Border Biogas Knowledge Center

Konferencen blev afholdt på det smukke Hostrups Hotel i Tønder og tilbød et væld af information, samt indsigt i både tekniske og reguleringsmæssige aspekter af biogasproduktion og var repræsenteret fra 30 aktører inden for biogas, energi og affaldssektoren fra begge sider af grænsen.
Kick-off-konferencen for Cross-Border Biogas Knowledge Center

Den nyligt afholdte kickoff konference for “Cross-Border Biogas Knowledge Center” var en kæmpe succes i bestræbelserne på at fremme forståelsen og udviklingen af biogas/biomasse-sektoren på tværs af Syddanmark og Nordtyskland.

Konferencen blev afholdt på det smukke Hostrups Hotel i Tønder og tilbød et væld af information, samt indsigt i både tekniske og reguleringsmæssige aspekter af biogasproduktion, organisk affald, lovmæssige forskelle og var repræsenteret fra over 30 aktører inden for Biogas, Energi og Affaldssektoren fra begge sider af grænsen.

Velkomst og projektpræsentation
Konferencen blev indledt med en kort velkomst af Projektlederen, Jan J. Diers fra Tønder Erhvervsråd, Matthias Hüppauff fra Wirtschaftsförderung Nordfriesland og Michael Stürmann fra AWNF, der sammen skabte en indbydende atmosfære for deltagerne. Efter velkomsten blev publikum introduceret til det ambitiøse “CB Biogas Wissenszentrum” -projekt. Præsentationen af projektet lagde grundlaget for hele dagen ved at sætte scenen og definere målene for denne grænseoverskridende indsats.

Formål
Projektet har til formål at undersøge grundlaget, behovet og efterspørgslen på at udvikle et grænseoverskridende videnscenter indenfor biogas og affald. Projektet er med til at udveksle viden og potentiale, at lære af hinandens muligheder og styrker, undersøge strukturelle, tekniske og juridiske forskelle, samt skabe et godt netværk og samarbejde hen over grænsen.

Et cross-border perspektiv
En af konferencens styrker var dens fokus på både den danske og den tyske biogas- og affaldssektor. Første del af programmet var dedikeret til at udforske biogas- og affaldssektoren i Tyskland. Her blev der givet en dybdegående præsentation af biogas-sektorens nuværende status i Tyskland, efterfulgt af et kig på affaldssektoren og de lovgivningsmæssige rammer, der styrer biogasproduktionen i landet af Michael Stürmann, Hans-Ulrich Martensen og advokat Hans-Jürgen Hansen.

Netværk blandt alle deltagerne
Midtvejs i programmet var der en pause, der gav deltagerne en chance for at netværke. Dette er en vigtig del af konferencen og projektet, da det giver mulighed for at udveksle ideer og bygge bro og skabe nye forbindelser, der kan være til gavn for fremtidig forretning/ samarbejde.

Fokus på Danmark
Efter pausen skiftede fokus til biogas- og affaldssektoren i Danmark. Her blev der leveret en omfattende oversigt over de aktuelle og fremtidige udfordringer og muligheder, som den danske del står overfor af Olav Rasmussen fra Victor Energy og Ralf Karmann fra Bigadan A/S

Workshop: Fremtiden for dansk-tysk Samarbejde om Biomasse
Deltagerne blev delt i 3 grupper og workshoppen havde en interaktiv tilgang, der opfordrede deltagerne til at dele deres ønsker og visioner for projektet samt fremtiden inden for biogas, biomasse, og affaldshåndtering. Spørgsmål blev rejst om, hvordan de to landes systemer kunne harmoniseres bedre, og hvad et dansk-tysk videnscenter skulle fokusere på. Temaerne spændte fra borgerdeltagelse til politisk lobbyarbejde og delegationer/besøg over grænsen.

Diskussionspunkter under workshoppen: 

  • Systemers sammenspil: Der blev specifikt diskuteret, hvordan det tyske og danske system ikke passer direkte sammen, og hvad der kunne gøres for at forbedre dette
  • Fokus for et dansk-tysk Videnscenter: Deltagerne blev spurgt om, hvad de mener et dansk-tysk videnscenter skal handle om. Forslag inkluderede borgerdeltagelse, messer, udstillinger, delegationer, og skolebesøg
  • Udfordringer og muligheder: Diskussionen drejede sig også om, hvor de specifikke udfordringer og muligheder ligger i samarbejdet mellem Danmark og Tyskland.
  • Interesseområder: Deltagerne blev spurgt om deres personlige interesser og hvilke aktiviteter de gerne vil se implementeret i løbet af projektet, som for eksempel besøg ved forskellige anlæg og faciliteter.
  • Involvering af interessenter: Sidst, men ikke mindst, blev det diskuteret, hvilke interessenter der absolut bør deltage i et sådant videnscenter.

Workshoppen tjente som en platform for udveksling af ideer og forventninger og satte en positiv og konstruktiv tone for det videre arbejde i det grænseoverskridende projekt.

 

Har du spørgsmål til projektet

Skriv eller ring til Projektleder

Kick-off-konferencen for Cross-Border Biogas Knowledge Center

Jan Jasper Diers

nyhed
Kick-off-konferencen for Cross-Border Biogas Knowledge Center

Medlemskaber giver fordele for Tønder Erhvervsråds medlemmer

Tønder Erhvervsråds medlemskaber hos Dansk-Tysk Handelskammer og Dansk-Tysk Industri- & Handelsklub giver mulighed for deres egen medlemmer at deltage...Læs mere
nyhed
Kick-off-konferencen for Cross-Border Biogas Knowledge Center

Nyt netværk skal sætte skub i det dansk-tyske erhvervssamarbejde

Tønder Erhvervsråd deltager I det store grænseoverskridende projekt, Business DE-DK, som beskæftiger sig med en række aktiviteter der skal...Læs mere
nyhed
Kick-off-konferencen for Cross-Border Biogas Knowledge Center

[Pressemeddelelse] Tønder Erhvervsråd – Veloverstået generalforsamling

Onsdag, d. 24. april, afholdt Tønder Erhvervsråd generalforsamling i flotte rammer på Schweizerhalle, Tønder Kulturhus, I Tønder. Ud over...Læs mere

Tilmeld dig erhvervsnews

Få vores aktuelle tilbud, informationer og erhvervsrelaterede nyheder fra dit lokale erhvervsliv, når du tilmelder dig ERHVERVSNEWS.

Tilmeld nyhedsbrev