NyhedSkrevet: 14. januar 2021

Godt eksportråd: En tysker sælger på engelsk, men køber på tysk

Forberedelse er nøgleordet, hvis man ind på det tyske marked, understreger Carsten Borg specialist fra Tønder Erhvervsråd

Godt eksportråd: En tysker sælger på engelsk, men køber på tysk

Store danske virksomheder ansætter folk til at få hul på det tyske marked og køber sig måske til ydelser i Udenrigsministeriet, mens mindre virksomheder må ty til lokal eller regional vejledning hos erhvervsråd eller erhvervshuse.

I grænsekommunen Tønder har erhvervskonsulent Carsten Borg, der tidligere havde et betonfirma i Møgeltønder med betydelig eksport til Tyskland, specialiseret sig i erhvervsmæssige forhold og forretningskulturer i Tyskland. Den uddannede civiløkonom hjælper som ansat i Tønder Erhvervsråd både danske og tyske virksomheder med handlen på tværs af den landegrænse, der for mange virker som en uoverskuelig barriere.

Min opgave består både i at tiltrække tyske virksomheder til Tønder Kommune og vejlede danske virksomheder i at komme ind på det tyske marked. Det lykkedes for eksempel at få den tyske virksomhed Suatec, der producerer automatiseringsanlæg, til at starte en filial i Tønder, men det stoppede desværre, da den største danske kunde gik konkurs. Hunting Optics, som blandt andet sælger jagtkikkerter, har til gengæld slået sig ned i Tønder og bygget et nyt hus, forklarer Carsten Borg.

Sproget er altafgørende

Tønder er Danmarks aluminiumshovedstad, og det er lykkedes Carsten Borg at skabe kontakter mellem danske og tyske virksomheder, som senere blev til ordrer inden for metalbranchen efter indkøberdage i Kiel. Barrieren blev her overvundet, selv om det tog lidt tid. Og så vender vi tilbage til sproget.

Det er utroligt vigtigt, pointerer Carsten Borg så kraftigt, som en indfødt sønderjyde formår det.
– Det er ikke nok at tro, at mit engelsk sgu da er godt nok. Man siger: Mit englisch kommt man durch, mit deutsch kommt man weiter, og det var Willy Brandt, der sagde: En tysker sælger på engelsk, men køber på tysk.

Står du og mangler sparring til et grænseoverskridende samarbejde?

Erhvervskonsulent Carsten Borg har fem gode råd til virksomheder, der planlægger at gå ind på det tyske marked, som du kan læse mere om i JV-artiklen.

Læs hele JV-artiklen

Kilde: JydskeVestkysten

Har du spørgsmål?

Skriv eller ring til os.

Carsten Borg

Carsten Borg

Tilmeld dig erhvervsnews

Få vores aktuelle tilbud, informationer og erhvervsrelaterede nyheder fra dit lokale erhvervsliv, når du tilmelder dig ERHVERVSNEWS.