Cases

Wilhelmsen Maler, 100 år – stadig samme værdier.

I mere end hundrede år har Wilhelmsen Maler eksisteret, og 4. generation af familieforetagendet  driver i dag virksomheden. I denne artikel kan du læse mere om, hvad der ligger bag den historierige malervirksomhed, som så dagens lys helt tilbage i 1921.

Wilhelmsen Maler, 100 år – stadig samme værdier.

Rig på historie og erfaring.

I 1921 grundlagde Jens Wilhelmsen virksomheden, der i dag går under navnet Wilhelsen Maler i Løgumkloster. På daværende tidspunkt var omdrejningspunktet for virksomheden hovedsageligt landbrug, hvor det godt kunne betale sig for de travle landmænd at hyre en rigtig maler til deres opgaver.

Jens Wilhelmsen drev virksomheden i mere end 40 år, indtil han i 60’erne videregav virksomheden til hans søn, Anton Wilhelmsen. Tiderne var skiftet, og det var ikke længere landmænd, der var de primære kunder: Inde i byerne blev der etableret høj- og efterskoler og andre offentlige institutioner, og der var efterspørgsel på malerarbejde til bygningerne.

Da produktionsvirksomhederne begyndte at dukke op og udvikle sig i 70’erne, øjnede Anton Wilhelmsen endnu en kundegruppe. Fra produktionsvirksomhederne var der stor efterspørgsel på epoxy-maling, som Wilhelsen Maler var nogle af de første i Danmark til at tilbyde. Det var bl.a. også i 70’erne, at Wilhelmsen Maler fik Hydro som kunde, og til den dag i dag er de stadig ude og male hos dem en gang om året mellem jul og nytår.

Men det har krævet en anerledes og innovativ tankegang at få de lokale produktionsvirksomheder med i kunderegisteret: Jens Wilhelmsen, barnebarn af grundlæggeren, overtog i 1986 virksomheden efter sin far, og han fortæller:

Det krævede, at vi arbejdede om natten og weekenderne. Det gad mange af vores konkurrenter ikke, men det gjorde vi, og det gør vi stadig i dag. Derfor blev det vores niche.

Jens tilføjer, at kvaliteten af det udførte arbejde dog er den vigtigste grund til, at kunderne kommer igen.

3. generation af Wilhelmsen Maler, Jens Wilhelmsen, som er barnebarn af grundlæggeren af samme navn.

For det krævede nogle skæve arbejdstider at udføre malerarbejde uden at gå i vejen for produktionen, og derfor blev løsningen ganske simpelt at udføre arbejdet om natten eller i weekenden.

Bl.a. derfor maler virksomheden stadig hos Hydro i Tønder. Arbejde bliver udført mellem Jul og Nytår, hvor virksomheden er mindre befolket og malerne ikke går i vejen.

4. generation

I dag skriver vi 2022, og Jens Wilhelmsen er trådt tilbage, men hjælper af og til med sin ekspertise og faglig viden, som kunderne har nydt godt af i flere årtier. 4. generation af familien driver nu virksomheden, nemlig oldebarnet af grundlæggeren, Lasse Wilhelmsen.

Lasse Wilhelmsen, står for driften af Wilhelmsen Maler og oldebarn til grundlæggeren, Jens Wilhelmsen

Om noget er der tale om en virksomhed, der er rig på både historie og erfaring. Men for Lasse og hans forgængere er det ikke nok:

Vi har – og har altid haft – en bevidsthed om, at hvis en forretning skal overleve i et tyndt befolket område som det sydvestlige Sønderjylland, skal arbejdet være veludført hver gang. Kun på den måde bliver kunderne ved med at komme igen.

Og det er der blevet holdt fast i i mere end 100 år, og Lasse kunne heller ikke drømme om at flytte virksomheden et andet sted hen:

Jeg har selv boet rundt omkring i Danmark og i verden, for den sags skyld, inden jeg kom hjem igen og overtog driften – og det er bare noget andet hernede. Det er et andet fællesskab. Folk er mere nede på jorden. Og især hjælpsomheden man oplever i vores område, synes jeg, er værd at nævne.

Og selvom man har en forestilling om, hvad sådan en malervirksomhed går rundt og laver, så fortæller Lasse om flere spændende projekter, de er blevet hyret ind til. F.eks. fik de en opgave i Fredericia, hvor de med en – stadig mere efterspurgt – metallic epoxy maling, skulle male gulve i Sønder Voldgade Kvarteret i Fredericia. Et bolig projekt helt ud til kanalen med et gennemgående maritimt tema. Her bestod opgaven bl.a. i at male gulvene i førnævnte tema med en lighed med sandbund og hav som en del stedets havkunstprojekt.

Sådan ser gulvet ud i Sønder Voldgade Kvarteret med det maritime tema. Her kan man se ”sand-gulvet”.

Udvikling og fremtid

Selvom der er travlt med opgaver inden for både det private, erhverv og kunst, samtidigt med en butik, der også skal passes – så skal der stadig udvikles for at holde gang i virksomheden.

Lasse er bl.a. gået i gang med at udvikle en webshop, hvor man kan købe maling og forskellige andre varer inden for faget – både til privat og erhverv. Her slår han fast, at de matcher andre udbyderes priser. For som han siger:

Vi vil gerne have folk handler lokalt. Derfor er det vigtigt for os at vi også kan konkurrere. Så min besked til forbrugerne – lige meget hvad man køber – tjek lige med din lokale forhandler, om de ikke kan lave et godt tilbud, inden du køber det billige på nettet.

Lasse tænker generelt meget på lokalområdet, for som han siger, så hænger det hele sammen i en form for symbiose: F.eks. støtter virksomhederne de lokale foreninger, og hvis ikke forbrugerne køber lokalt hos virksomhederne, så går det i sidste ende ud over foreninger og dermed også forbrugeren selv.

På længere sigt kigger Lasse syd på, hvor han sammen med Tønder Erhvervsråd undersøger mulighederne for at eksportere sine varer til bl.a. Tyskland. Han er enig i, at grænsen ikke skal ses som noget fast, men at vi ligeså godt kan udnytte vores placering i forhold til vores naboer. Det er dog et større projekt at gå i gang med, og derfor er vi hos Tønder Erhvervsråd glade for at Lasse har taget kontakt, så vi sammen kan finde løsninger på nogle af de udfordringer, der kan opstå i forbindelse med eksport til udlandet.

Indtil det tyske marked er erobret, fortsætter Lasse og Jens deres virke med de samme værdier, som deres, henholdsvis, bedste- og oldefar satte tilbage i 1921: Bedste kvalitet og super service.

Du kan bl.a. se flere billeder af Wilhelmsen Maler og deres arbejde på deres Instagramprofil her.

Og du kan besøge deres Facebookside her.

Wilhelmsen Maler

Tilmeld dig erhvervsnews

Få vores aktuelle tilbud, informationer og erhvervsrelaterede nyheder fra dit lokale erhvervsliv, når du tilmelder dig ERHVERVSNEWS.